Restaurering av Mini

Restaurering av Mini

Publisert av Werner Holvik den 19.10.18.

Restaurering

Har du kjøpt en Mini (eller en annen veteranbil), tenker du å starte en restaurering og har ikke gjort dette tidligere?

Her kommer noen enkle tips:

  1. Gjør som Egon, legg en plan. Bestem deg for om du skal ha en grei bruksbil, et utstillingsobjekt, eller en ombygget og modifisert bil. Det letter søket ditt.
  2. Det absolutt første du gjør er å bekrefte bilens identitet ved Biltilsynet, lever salgsmelding på sørg for at den står på deg i statens arkiver. Dette slik at du unngår overraskelser når du kommer og skal registrere en ferdig restaurert bil. Om du skal bygge om/modifisere tar du dette opp samtidig. Presenter planen din. La Trafikkstasjonen komme med tips og råd. De har en egen ombyggingsgruppe.Om Minien identitet: Se egen artikkel.
  3. Meld deg inn merkeklubben, NMCC for Mini, og kom på møter og søk informasjon og tips. NMCC har erfaringer å dele, og tips å komme med. Del gjerne din lærdom med andre som du også ser/føler trenger den!
  4. Vær realistisk og se dine egne begrensninger; men ikke la dette avholde deg fra å prøve selv om du tror du kan! Eksperter finnes om du trenger!
  5. Lakkering; sjekk rundt med hensyn til pris og kvalitet, kontakt gjerne en som dukker opp med en nylakkert bil og spør om hans erfaringer.
  6. Bruk originaldeler, (NOS) New Old Stock, så langt dette er mulig. Enkelte nyproduserte deler har en akseptabel kvalitet, noe kan være dårlig. Sjekk med andre og ta del i disses erfaringer.  Tenker du å bestille deler? Bruk Autoclassic.
  7. Bruk tid, og prøv å gjøre det riktig første gangen, om ikke, blir det dobbelt arbeid og gjerne også doble kostnader Og det blir bare dumt!
  8. Ta foto, gjerne altfor mange! Så kan du senere sjekke om du lurer på et eller annet.
  9. Ikke plukk bilen i tusen biter! Kun om det er strengt nødvendig. Her snakker jeg av erfaring; intet er mer demotiverende enn å komme inn i garasjen å se et totalt nedplukket chassis. Det kan lett bli stående urørt i lengre perioder. Sett deg delmål, lag deljobber, og start med å evaluere hva som vil ta lengst tid og hva som du eventuelt kan sette bort til andre mens du pusler videre med bilen, tenker her spesielt på karosseri, motor og girkasse.
  10. Benytter du eksperter så husk og være i jevnlig kontakt med disse